Brandvarnare räddar liv

[2008-09-18 / BORÄTT nr 3/08] De flesta som dör i bränder, gör det i bostads-bränder. Vardagliga saker som levande ljus eller en kokande kastrull glöms bort och orsakar bränder som kan hota många människor i flerfamiljshus. Ofta beror bostadsbränder på att det saknas en fungerande brandvarnare.

Text: Magnus Bergström Foto: Arkivbild

En bostadsbrand kan på kort tid växa från en liten ljuslåga till att omfatta flera bostadskvarter. Bränder är dessutom, inledningsvis, ljudlösa och därför mycket svåra att upptäcka.
Med en brandvarnare som inte kostar mer än en hundralapp får man en billig livförsäkring. Det är dock viktigt att kontrollera batteriet med jämna mellanrum och att varje lägenhet i ett flerfamiljshus har en som fungerar. En icke fungerande brandvarnare kan vara ett hot mot alla de boende i huset. Det är också viktigt att det sitter fungerande brandvarnare på varje våningsplan i trapphusen.
Enligt Räddningsverket bör man prova brandvarnaren en gång i månaden och alltid efter att man varit bortrest en längre tid. En brandvarnare är en elektrisk apparat som åldras och bör därför bytas ut var tionde år för att ge bästa möjliga brandskydd. Räddningsverket råder också alla att ha en brandsläckare hemma. En pulversläckare på minst sex kilo räcker långt.
Källa: Räddningsverket.